Областният управител Дани Каназирева посочи, че няма риск за качеството на

...
Областният управител Дани Каназирева посочи, че няма риск за качеството на
Коментари Харесай

Каназирева: Няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив

Областният шеф Дани Каназирева посочи, че няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив. От през вчерашния ден всички институции, в това число и ВиК, са в непрестанен контакт по сред си и се правят инспекции след замърсяването на река Марица в региона на Пазарджик и Пловдив. 

" Това е най-важният въпрос. Взети са всички нужни ограничения, в това число и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции " Юг “ и " Север “. Непрекъснато се вземат проби. Категорично няма заплаха за питейната вода, няма място за терзания, съобщи Каназирева

По думите й остава апелът към хората да преустановят  улова на риба по поречието на река Марица и да бъде ограничен  достъпът до водата на домашни животни, до момента в който се обясни естеството на замърсяване на реката и всички проби са в норма. 

" Безспорен факт е нарушаването от през вчерашния ден, което е със съществени последствия. Нека досъдебното произвеждане и способените органи да  установят сигурно източника на замърсяването и да разгласят нарушителя. Институциите работят непрекъснато “, сподели още Каназирева.

Тя добави, че към момента не може да се каже изрично какво е предизвикало замърсяването на река Марица.

" Бързите проби от през вчерашния ден демонстрираха,че във водите на река Марица в региона на Стамболийски и Цалапица няма съществуване на цианид. Открито е съществуване на пестициди към Пазарджик, само че не е ясно още какъв тип са и в какво количество “, посочи Каназирева. 

Вчера са  взети повторни проби от водата, следва да бъде изследвана и мъртвата риба в профилирана лаборатория в София, само че резултатите ще  бъдат подготвени през новата седмица. От ИАРА е изработен оглед на реката в целия пловдивски район, в това число до Първомай и друга умряла риба не е открита.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР